Een sprookje in Malaga

Beste reader,

Mocht je het nog niet weten, ik heb een enorme passie voor Andalusië. Dat heeft met veel verschillende aspecten te maken. Natuurlijk door het lekkere weer, de mooie natuur, de prachtige steden en dorpen, het verrukkelijke eten en niet in de laatste plaats de mensen. De inwoners van Andalusië verstaan de kunst van het passievol genieten als geen ander. Zij zijn perfect in staat om in het HIER en NU aanwezig te zijn en daar voluit van te genieten. En altijd met echte passie.

Semana Santa

Waar ik die passie heel erg terug zie, is tijdens de Semana Santa, de Heilige Week. Dit is de week voor Pasen wanneer in heel Andalusië en ook in andere delen van Spanje, processies plaatsvinden. Het is haast onmogelijk om deze week in woorden te vatten, maar het komt er op neer dat je je tijdelijk in een andere wereld waant. Noem het een sprookje. De straten zijn vol met mensen die komen kijken naar de processies die zich door de smalle straatjes van het centrum bewegen. Overal hangt wierrook en je hoort de speciale Semana Santa muziek met trommels en trompetten die je raakt tot op het bot.

Lees onder de foto's verder.
Een processie bestaat uit een of twee tronos die wel 4000 kilo kunnen wegen. Soms zijn er wel 200 dragers nodig om zo'n troon met Jezus of Maria te dragen. Verder lopen er honderden nazaranos, boetelingen mee. Ze dragen meestal puntmutsen waarbij hun gezicht bedekt is en alleen hun ogen zichtbaar zijn (overigens heeft dit niets te maken met de Ku Klux Klan). Ze dragen grote brandende kaarsen met zich mee die in de hele stad een spoor van kaarsvet achterlaten. Bij de meeste processies zie je ook Mantillas. Deze vrouwen herken je aan hun zwarte jurk of mantelpakje, een hoge kam (Peineta) in het haar en een zwart kanten Mantilla (hoofdsluier).

Lees onder de foto's verder.
Er zijn meer dan 40 broederschappen in Malaga die mee lopen in de processies in de week voor Pasen. En op Witte Donderdag wordt er al sinds de 18e eeuw gratie gegeven aan een (anonieme) gevangene die mee loopt in de processie van broederschap El Rico. Daarna is hij/zij vrij om te gaan en staan. Ja, je leest het goed; er wordt een gevangene vrijgelaten die zijn of haar straf nog niet volledig uitgezeten heeft. En iedereen in Malaga vindt dit volstrekt acceptabel (hier zit overigens een mooi verhaal achter).

Om echt te begrijpen wat ik bedoel, moet je er een keer naar toe. Elke keer opnieuw geeft het me kippenvel, ontroert het me en word ik meegesleept in de passie die de Malagueños hebben voor hun Semana Santa. En als je nou denkt: ik ben helemaal niet religieus: een kleine 80% van de Andalusiërs beschouwen zichzelf katholiek, maar daarvan beschouwt slechts een kleine 19% zichzelf ook als gelovig. Voor velen is de Semana Santa iets wat zo verankerd is in hun traditie, dat het wel of niet geloven soms van ondergeschikt belang lijkt.

Lees onder de foto verder.
De schrijfster van het boek De Tribune van de Armen, Mariët Meester, slaagt er precíes in te beschrijven wat ik voel tijdens de Semana Santa. Echt een aanrader om te lezen als je de mysteries rondom deze traditie een beetje wilt leren begrijpen.

Meer informatie over deze bijzondere week lees je op de website van BeleefMalaga. Of kijk dit filmpje.

Lees onder de foto verder.

Zelf eens meemaken?

Zelf een keer de Semana Santa meemaken? Dat kan nog. In 2024 verblijven wij tijdens de Semana Santa (dit jaar valt deze week van 24 tot 30 maart) in ons appartement in het centrum, maar ons strandhuis in de wijk El Palo is nog vrij voor deze periode! Het ligt op slechts 20 minuten fietsen of bus van het centrum en op 2 minuten lopen van het strand. Klik hier voor de foto's en verdere informatie over deze heerlijke plek bij het strand.
Terras El Palo
Tof dat je onze nieuwsbrief leest, reader. We willen graag dat meer mensen kennis maken met Malaga. Ken je iemand die het ook leuk vindt om zo nu en dan leuke informatie te lezen over Malaga of die een keer een bezoek wil brengen aan Malaga? Stuur deze nieuwsbrief dan door. Dank je wel!

Een fijne week gewenst en alvast de beste wensen voor 2024!
Rosina
Volg ons op Facebook en Instagram en kom alvast in de vakantiestemming!
facebook instagram website email 
Email Marketing Powered by MailPoet